Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
28.9.2004 10:16:19 / Agrolink
Också gödseln svämmar över

Brunnarna för svämgödsel börjar bli fulla men de genomdränkta markerna bär inte för spridning. Efter den 15 november får ingen gödsel längre spridas.

I år får svämgödsel spridas på åkrarna ända fram till 15 november. Detta enligt ministeriets besked från förra veckan. Vanligen brukar gränsen vara kring mitten av oktober. De våta markerna håller inte för maskinerna på många håll, samtidigt som gödselbrunnarna börjar bli fulla.

– Vi har samma mängd i lager nu som vi hade före senaste tömning i maj. Men om vi har tid på oss tills november ska det nog ordna sig för de flesta, åtminstone i Vörå, säger jordbrukaren Kenneth Dalkarl.

Han har mellan 15 och 16 ton gödsel i brunnen vid svinhuset. För att bli av med den mängden genom spridning på åker, krävs omkring 100 hektar.Han har avtal med ett par grannar om spridning på deras mark, men i dagsläget skulle arealen bli knapp.

En hel del av årets odlingar står ännu oskördad på åkrarna.

– Vi har vete, rybs och litet korn kvar att tröska. Mest oroande ser det ut med rybsen, liksom på andra håll i landet .

Kenneth Dalkarl har inte fått in vatten i brunnarna, vilket en del andra har fått. Då gäller det att snabbt börja tömma innan det rinner över. Om spridningsareal saknas är den närmaste lösningen att blanda gödseln med torv och lagra den i högar på åkern. I så fall måste saken anmälas till den kommunala miljösekreteraren. Det säger Ulf-Erik Häggvik, chef för granskningsavdelningen vid Österbottens TE-central.

– På vissa orter finns också så kallade dyngplattor, bland annat i Nykarleby. Men de är främst tänkta för pälsfarmer. Gödsel får inte lagras hur som helst, säger Häggvik.

– Ännu har ingen kommit till oss med det här problemet. Just nu bör det inte vara ett problem för några andra än de som tänkt sprida i växande bestånd, exempelvis vall, säger han.
Sista datum för sådan spridning var den 15 september. Enligt Häggvik bör läget förbättras för övriga under kommande en och en halv månad, när frostnätter kan väntas stabilisera jorden.

För närvarande överväger producentförbundet SLC att försöka påverka ministeriet för att få till stånd en uppluckrad lagstiftning för gödselspridning. I dag säger lagen att ingen gödsel får spridas när marken är snö- och istäckt. Undantag beviljas inte.

Men skördeläget är ett mer akut problem för tillfället. Kenneth Dalkarl säger sig ha närmast gett upp hoppet om de 20 hektaren rybs.
– Jag har inga större förhoppningar, men tänker nog försöka tröska den. Bara det slutar regna och marken håller. Vetet ser däremot ännu ut att kunna lyckas, säger han.

Han hade tänkt tröska på måndagen, men regnet började falla på eftermiddagen. I stället spände han plogen för traktorn och gav sig ut på en vattenmättad åker i Kaitsor.

Källa: Vasabladet


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab