Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
24.9.2004 / LF
Finland anhåller om ett års övergång för mjölkstödet
Finland anhåller om ett års övergångstid hos EU-kommissionen för sättet att betala ut mjölkstödet. Detta kom producentorganisationerna överens om i fredags med jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (c). Man räknar med ett svar inom kort.
Kommissionen kan eventuellt gå med på att stödutbetalningen enligt den gårdsvisa kvoten flyttas fram med ett år, men det verkar enligt den information som LF fått vara osannolikt att utjämningen mellan de regionala kvoterna kan fortsätta.
Den överskridning som gjorts på C-området skulle alltså inte kunna jämnas ut med den kvot som "blivit över" på A- och B-områdena. Så har man kunnat göra hittills senast tack vare EU-kommissionens beslut om det nordliga stödet från 2002. Enligt samma beslut upphör dock den möjligheten vid årsskiftet. Det ser till och med ut som om det blir omöjligt att jämna ut överskridningen inom C-området, som är störst på C2.
Frågan blir nu hur stödet sist och slutligen kommer att utbetalas nästa år. Den frågan måste LF återkomma till, när läget klarnar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab