Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
24.9.2004 / LF
Förlängning av miljöstödsförbindelserna till statsrådet
Meningen är att en förlängning med två år av de miljöstödsförbindelser som löper ut vid årsskiftet ska till statsrådet nästa vecka. Det betyder också att det blir tvåårig förlängning av förbindelserna i stället för nya femåriga förbindelser, så som producenterna hade föredragit.
Det här blev klart i samband med lantbruksförhandlarnas sammanträde förra veckan. Lantbruksförhandlarna fick ta del av regeringens ståndpunkt i frågan. Någon egentlig förhandling om saken blev det inte på sammanträdet.
Jord- och skogsbruksministeriet har redan hunnit skicka ut information till TE-centralerna om de villkor som gäller nästa år och 2006. Enligt den informationen förlängs de förbindelser för basmiljöstödet som annars skulle löpa ut nästa vår med två år, så att de gäller åren 2005 och 2006. Förbindelser som går ut våren 2006 förlängs på motsvarande sätt med ett år. De jordbrukare som fyller 65 år kan fortsätta i systemet.
Däremot görs nya femåriga förbindelser för LFA-stödet och även för specialmiljöstödet nästa år. Femåriga förbindelser för basmiljöstödet som nu är i kraft och som går in i EU:s nästa finansieringsperiod fortsätter som de är, men jordbrukare som har sådana förbindelser får en möjlighet att flytta över i de program som kommer att gälla från och med 2007.
Vad gäller nya specialmiljöstödsförbindelser håller man på att göra ändringar i programmet. Ändringarna gäller förhöjning av stödnivån för ekologisk växtodling, införandet av ett stöd för ekologisk djurhållning samt en höjning av stödet för vissa ursprungsraser.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab