Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
24.9.2004 / LF
Nu skärps kraven på hönsburar
Från nästa års början får hönsfarmarna inte längre installera begagnade oinredda hönsburar. Redan tidigare finns förbud att sätta in nya oinredda burar. Jord- och skogsbruksministeriet vill med det nya förbudet få ett slut på installerandet av begagnade burar från Sverige där de redan är förbjudna. Dessa avlagda burar har sålts till Finland för bara en spottstyver.
Från och med 1.1 2012 måste hönsen antingen hållas i frigång eller i s.k. trivselburar på minst 750 kvadratcentimeter per höna. Burarna måste bl.a. vara försedda med strö, sandbad och pinne.
Det har väckt en hel del irritation i Sverige över att hönsfarmarna i Finland ännu får fortsätta med de gamla burarna och t.o.m. använda svenskarnas förbjudna burar. På ministeriet anser man att tillgången på svenskarnas billiga burar hos oss har fördröjt övergången till trivselburar.
Leif Wägar vid Österbottens Äggcentral håller med.
- Övergången till det nya systemet har gått alltför långsamt. Får vi inte bättre fart på övergången betyder det stora problem då tidsgränsen närmar sig, befarar Wägar. Han anser att förbudet att installera gamla burar borde ha kommit tidigare.
Också i övrigt har det rått instabilitet på äggmarknaden. Produktionen har ökat något samtidigt som konsumtionen sjunkit med en till två procent. Som en följd härav sjönk producentpriserna i våras. Enligt Leif Wägar börjar man nu igen få stabilitet i utbudet som torde leda till något högre äggpriser under höstens lopp.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab