Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
24.9.2004 / LF
Svenska gris- och äggproducenter protesterar mot finländska bidrag
Sveriges gris- och äggproducenter bildar gemensam front mot finländska nationella bidrag. Svenskarna menar att våra övergångsregler slår ut produktionen i Sverige, och kräver omförhandlingar i Bryssel.
I tidningen Land Lantbruks Internetupplaga säger Lars Hultström, ordförande för Sveriges Grisproducenter, att grisbönderna i Finland med hjälp av nationella bidrag byggt upp en stor export. I år har importen av finländskt griskött till Sverige ökat med 58 procent jämfört med första halvåret 2003, enligt Hultström.
Också på äggsidan är svenskarna sura på den finländska exporten, av vilken 75 procent går till Sverige. En stor del av de finländska äggen kommer från burar som redan förbjudits i Sverige, men som i övriga EU förbjuds först år 2012.
Föreningarna Sveriges Grisproducenter och Svenska Ägg vill nu att Sveriges jordbruksminister Ann-Christin Nykvist tar upp problemen som uppstår på den svenska marknaden på grund av den finländska "bidragsproduktionen", som föreningarna kallar det. De svenska producenternas mål är att stoppa de finländska övergångsstöden så att konkurrensen för griskött och ägg kan ske på lika villkor, skriver Land Lantbruk.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab