Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 8.5.2024
 Grattis Åke
24.9.2004 / LF
EU:s sockerreform går för långt anser EU-parlamentariker
Sockerpriset får inte sänkas, däremot kan det bli nödvändigt att minska kvoterna. Det anser EU-parlamentets jordbruksutskott som på tisdagen för första gången diskuterade förslaget till sockerreform.
Enligt utskottet är kommissionens reformförslag i sin nuvarande form alltför radikalt. Den skarpaste kritiken mot sockerreformen kom från spanska och polska europarlamentariker. Om priserna sänks med en tredjedel och kvoterna får säljas över landsgränserna kommer sockerbetsodlingen i Spanien och Polen att upphöra, varnade man.
Enligt ett referat från nyhetstjänsten aiz anslöt sig ungerska parlamentariker till kritiken. Den ungerska sockerindustrin ägs av tyska och österrikiska intressen, som också motsätter sig neddragningar.
Agrarkommissionär Franz Fischler argumenterade att EU måste bereda sig på tullfri sockerimport från utvecklingsländerna och samtidigt dra konsekvenserna av WTO-utslaget som förbjuder exporten av C-socker samt vidareexporten av AKS-socker. Men reformen handlar också om att säkra EU:s konkurrenskraft varvid den viktigaste åtgärden är att sänka priserna.
Däremot föreföll Fischler inte längre tro att reformen kan påbörjas i juli 2005 som föreslaget. Han betecknade det som mycket sannolikt att EU överklagar WTO-skiljedomstolens beslut varvid det definitiva utslaget är att vänta först efter några månader. Det är klokast om kommissionen först därefter lägger fram sin slutliga reformtext, sade Fischler.
EU-parlamentets jordbruksutskott uppges sträva till största möjliga enighet då man lägger fram sin rapport. Det ger utlåtandet större tyngd och ökar chansen att finna gehör för åsikterna. EU-parlamentet har som mål att färdigställa rapporten innan det officiella kommissionsförslaget läggs fram. Parlamentet saknar emellertid formellt inflytande på reformdebatten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab