Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 18.4.2024
 Grattis Valdemar och Volmar
24.9.2004 / LF
Fischer Boel fortsätter på Franz Fischlers linje
Under den nya EU-kommissionen fortsätter den gemensamma lantbrukspolitiken i stort sett som tidigare. Agrarkommissionär Mariann Fischer Boel uppger att hon vill fortsätta på företrädaren Franz Fischlers linje och lovar att bemöda sig om kontinuitet.
Mer marknadsorientering och ökad konkurrenskraft för det europeiska jordbruket är de centrala målen för den nya kommissionen, uppger Fischer Boel i ett frågeformulär som hon har returnerat till EU-parlamentet.
Sockerreformen räknar Fischer Boel till de viktigaste åtgärderna under den förestående mandatperioden. Hon ställer sig därmed bakom Franz Fischlers förslag som lades fram i juli. Men Fischer Boel medger att det knappast blir lätt att finna en lösning som kan accepteras av alla. Hon vill därför söka en kompromiss i samråd med de berörda parterna.
För övrigt ser den nya agrarkommissionären inget tvingande behov av nya reformer i den gemensamma jordbrukspolitiken. Medlemsländerna får nu tid att införa de beslutade reformerna och frikopplingen. Kommissionen kommer noga att följa med hur de nya instrumenten sätts in och börjar fungera.
Ett nytt bråk om Fischer Boel har seglat upp sedan det framkommit att hennes man Hans Fischer Boel skulle ha gått med som delägare i en stor rysk svinfarm. Den blivande agrarkommissionären hävdar emellertid att man har dragit sig ur projektet.
En talesman för den nya EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso uppger att de nya kommissionärernas privata ekonomiska aktiviteter och bindningar under de senaste tio åren ska kartläggas. Rapporterna kan eventuellt offentliggöras redan innan EU-parlamentets offentliga utfrågningar inleds.
EU-parlamentet inleder utfrågningen av de nya kommissionärerna nästa vecka. Mariann Fischer Boel ska svara på parlamentarikernas frågor onsdagen den 6 oktober.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab