Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
24.9.2004 / LF
Felaktiga EU-stöd betalas sällan tillbaka
Knappt en procent av EU:s lantbruksstöd betalas ut på felaktiga grunder men summorna är ansenliga. Det oaktat har Bryssel stora svårigheter att driva in de förlorade medlen, påpekar EU:s revisionsrätt.
Mellan åren 1971 och 2002 beviljade EU 3,1 miljarder euro i lantbruksstöd på felaktiga grunder. Därav har endast 537 miljoner euro eller 17 procent av betalats tillbaka. Åtta procent, 252 miljoner euro, har avskrivits. Resten, tre fjärdedelar av de felaktiga stöden, kan fortfarande betraktas som öppna fordringar.
Den värsta boven är Italien som sitter på 1,7 miljarder euro i oberättigade stöd - mer än hälften av det totala beloppet i hela EU.
I en rapport kritiserar revisionsrätten EU-kommissionens bristande effektivitet när det gäller att driva in oberättigade stöd. Revisorerna kommer också med förslag till effektivare indrivningsmetoder.
Bristerna koncentreras till några få områden. Hälften av fordringarna återfinns inom sektorerna frukt och grönsaker samt exportstöd. Men medlemsländerna reagerar mycket långsamt eller inte alls på återbetalningskrav från Bryssel.
Enligt revisorerna är orsaken inte sällan administrativa problem i såväl Bryssel som i medlemsländerna. Dessutom är de nationella myndigheterna inte tillräckligt nitiska när det gäller att återkräva stöd som har utbetalats på falska grunder. Ofta försvåras uppföljningen av inexakta uppgifter från respektive medlemsland.
Revisorernas kanske effektivaste förbättringsförslag är att låta medlemsländerna delta i kostnaderna. Ett medlemsland som inte har lyckats driva in ogrundade stöd inom fyra till sex år, måste dela avskrivningskostnaderna med EU. Det borde sätta fart på de nationella myndigheterna, tror David Bostock från revisionsrätten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab