Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
17.9.2004 / LF
Mjölkstöd enligt mjölkvoten troligtvis nästa år
Det nationella stödet till mjölkproduktionen betalas sannolikt ut för den mjölkmängd som ryms inom den enskilda gårdens mjölkkvot från början av nästa år.
Detta enligt vad LF fick reda på före lantbruksförhandlarnas möte, som pågick i går eftermiddags efter LF:s pressläggning.
Bakgrunden är att producenterna på C-området i flera år har överskridit den regionala kvoten, men stödet har utbetalats också för den överskridande mängden. Hittills har detta inte utgjort något problem eftersom A-och B-områdena inte har utnyttjat sin kvot till fullo. Genom ett undantag har en utjämning inom hela landet varit tillåten. Nästa år är det undantaget emellertid inte längre i kraft.
Såväl SLC:s mjölksamarbetsgrupp som MTK:s och SLC:s gemensamma mjölkutskott har tagit ställning i frågan och rekommenderat att man i hela landet skulle gå in för utbetalning enligt den mängd som ryms inom den gårdsvisa kvoten. SLC-styrelsen ansåg på sitt möte i onsdags att den rekommendationen stämmer överens med principen om en enhetlig nationell lantbrukspolitik.
I fall lantbruksförhandlarna beslutat lika i går eftermiddags innebär det en omfördelning av stöden mellan de enskilda producenterna. För dem som överskrider sin mjölkkvot uteblir stödet för den överskridande delen, medan producenter med en kvot som motsvarar eller överstiger deras produktion, inte drabbas alls.
SLC:s styrelse var på onsdagens möte mån om att mjölksektorn som sådan inom de olika regionerna inte ska förlora på ändringen, utan de medel som frigörs bör styras till mjölksektorn på ett annat sätt. Det är möjligt genom att till exempel höja produktionsstödet, eftersom det ännu finns fullmakter för detta. Styrelsen var närmast inne på att man bör belöna dem som har satsat och satsar på att investera i mjölkkvoter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab