Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
17.9.2004 / LF
Det lutar mot två år långa miljöstödsförbindelser
Det ser ut som om finska staten går in för en tvåårig förlängning av de miljöstödsförbindelser som går ut nästa år tillsammans med den nuvarande programperioden. Det torde åtminstone gälla basmiljöstödet.
EU-kommissionen anser att de enskilda medlemsländerna själva kan fatta beslut om de vill göra avtal som förblir i kraft ännu in i EU:s nästa finansieringsperiod eller om de vill låta sina förbindelser följa den finansieringsperiod som går ut år 2006.
Just nu är fortfarande många frågor öppna, närmast om tillämpningen av detaljerna. Det lär till exempel vara öppet hur man ska förfara med nya jordbrukare som gör avtal.
Producenterna har tryckt på för att man ska kunna göra femåriga förbindelser nästa år och även jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (c) har varit inne på den linjen. Det skulle ge jordbrukarna en viss trygghet också under den nästa finansieringsperioden, eftersom finska staten i så fall skulle kompensera ett eventuellt bortfall av medel från EU. Av samma orsak har emellertid finansminister Antti Kalliomäki (soc.dem) och hans tjänstemän sagt stopp. Finansministeriet vill inte binda statens medel så länge EU:s finansiering är oklar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab