Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
17.9.2004 / LF
Rådgivningen fick en halv miljon euro tillbaka
Stödet till lantbruksrådgivningen nästa år beskärs inte så kraftigt som finansministeriet ville tidigare i somras. I regeringens budgetförslag, som blev offentligt i tisdags, föreslår regeringen nu ett anslag på sammanlagt 11,34 miljoner euro. Det är en halv miljon mindre än vad jord- och skogsbruksministeriet föreslagit tidigare i somras, men i det förslag som finansministeriet gav ut i slutet på juli föreslogs en beskärning med en miljon. I årets budget är anslaget 12,17 miljoner euro, så en beskärning jämfört med årets nivå blir det i vilket fall som helst.
Däremot har det gjorts en uträkning av den beräknade fördelningen som gör att vissa former av verksamhet riskerar få mindre stöd än i de ursprungliga förslagen. Till exempel skulle anslaget till husdjursavel och husdjursrådgivning bli betydligt mindre. Det torde närmast vara bidragen till avelstjänstens seminverksamhet i östra och norra Finland som drabbas.
- Sänkningen har lindrats, men en sänkning blir det i alla fall jämfört med årets nivå, konstaterar verkställande direktören för Svenska lantbrukssällskapens förbund Kim Nordling. Från myndighetshåll har dessutom vissa signaler sänts ut om att fortsättning följer i beredningen av budgeten för 2006.
Den svenska rådgivningen får drygt 7 procent av anslaget för gårdsbruk och övriga landsbygdsnäringar, och när det gäller trädgårdsrådgivningen cirka 14 procent. Det är cirka 20 procent av rådgivningens inkomster som kommer via statsanslagen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab