Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
17.9.2004 / LF
EU förlorar WTO-sockertvist
EU:s sockerordning bryter mot WTO-reglerna och måste ändras. Brasilien, Australien och Thailand förde i fjol EU:s sockerstöd till WTO:s skiljedomstol, som nu ger de tre länderna rätt.
WTO:s åsikt blev inofficiellt bekant redan i augusti, men utslaget har nu bekräftats. EU-kommissionen kan ännu överklaga WTO-beslutet.
De klagande länderna skjuter in sig på två kärnproblem: För det första angrips exporten av C-socker. Det handlar om de tre miljoner ton socker som EU producerar utöver den tillåtna sockerkvoten, och som måste säljas på världsmarknaden.
EU subventionerar enbart det socker som produceras inom ramen för kvoterna för att utjämna differensen mellan EU-pris och världsmarknadspriset. Men WTO-tolkningen gör gällande att exporten av C-sockret finansieras med de höga priserna för kvotsocker. En sådan tvärsubventionering bryter mot handelsorganisationens regler.
För det andra attackeras vidareexporten av de 1,6 miljoner ton socker som EU importerar till preferenspriser från utvecklingsländerna i Afrika, Västindien och Stilla havet. Eftersom EU har ett sockeröverskott, måste detta socker exporteras vidare - med hjälp av subventioner.
Om EU förlorar målet, måste EU av allt att döma ytterligare skärpa det omstridda förslaget till reform av den nuvarande sockerordningen. Reformen förutsätter lägre priser och en sänkning av produktionskvoterna med 2,6 miljoner ton till 14,6 miljoner ton per år.
Det räcker inte på långt när för att tillfredsställa WTO. Om det går illa, kan den europeiska unionen bli tvungen att inskränka sin sockerexport med 4,6 miljoner ton årligen. Därav står C-sockret för nära tre miljoner ton och AKS-sockret för 1,6 miljoner ton.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab