Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
17.9.2004 / LF
Fischler varnar för Turkiets inträde
Agrarkommissionär Franz Fischler tvivlar på Turkiets lämplighet som EU-medlem. I ett nio sidor långt brev till sina 29 kolleger i EU-kommissionen ifrågasätter Fischler Turkiets demokratiska intentioner och varnar för enorma kostnader. Enligt Fischler kan enbart de agrara subventionerna till Turkiet kosta 11,3 miljarder euro per år, mer än de tio nya medlemmarna tillsammans kostar EU.
I december ska EU:s statschefer ta ställning till Turkiets beredskap att inleda inträdesförhandlingar med EU. Men före det ska EU-kommissionen bereda ärendet på ett möte den sjätte oktober.
Fischler påminner i sitt brev om att Turkiet är ett mer orientaliskt än europeiskt land som skulle förstöra EU:s gemensamma lantbrukspolitik och öppna en Pandoras ask med geostrategiska problem.
Enligt Fischler kan EU inte ignorera den allmänna opinionen. Han efterlyser en "plan B" som skulle ge Turkiet en särskild status som EU-partner för att upprätthålla reformarbetet i landet.
Utrikeskommissionär Chris Patten har uttalat sig positivt över de turkiska framstegen när det gäller att sätta landet i euroskick. Men Patten medger att lantbruket blir ett problem. Ett turkiskt inträde i EU skulle föranleda en dramatisk omvandling av agrarpolitiken och strukturfonderna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab