Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
17.9.2004 / SLC
HÄR VÄXER SOCKER – kampanj

Sockerbetsodlingen i Finland hotas av EU:s sockerreform. I kommissionens preliminära planer för en reform av sockersektorn inom EU ingår förslaget om att kvoterna skall kunna flyttas mellan länderna. Om det här förslaget förverkligas innebär det sannolikt slutet för sockerproduktionen i Finland.

SLC:s och MTK: sockerbetsodlare genomför i september-oktober en regional kampanj på sockerbetsfält längs huvudvägarna. Skyltar med texten ”HÄR VÄXER SOCKER” / ”INHEMSKT SOCKER på NATURLIGT VIS” / ”TÄÄLLÄ KASVAA SOKERIA” har satts upp på sockerbetsodlingar i Nyland (Ingå, Borgå, Tenala) och Åboland (Kimito, Pargas).

Med kampanjen vill sockerbetsodlarna upplysa konsumenterna om sockerbetsodlingen i Finland, och även lyfta fram sockerbetans betydelse för landskapsbilden. Sockerbetsskörden inleds i slutet av september och kampanjen pågår tills betorna är skördade.

Skörden ser i år ut att kunna bli relativt bra inom Svenskfinland, men väderleksförhållandena kan ännu försvåra upptagningen.

Finland bör i de fortsatta förhandlingarna om sockerreformen hålla fast vid att vår landskvot förblir oförändrad och att de finländska odlarna p.g.a. högre kostnader och lägre skördar kompenseras fullt ut för nedskärningen av sockerpriset inom EU. Frågan behandlas i olika forum inom EU under höstens lopp. Beslut väntas först på nästa års sida. Finlands ståndpunkt försvaras av jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja.

Närmare uppgifter om kampanjen:

Thomas Blomqvist (Tenala), tel. 040 5021789
Ordf. i SLC:s och NSP:s sockerbetsutskott

Henry Wikholm (Borgå), tel. 0400 715040
Sektoransvarig för sockerbetor inom NSP

Cay Blomberg (Kimito), tel. 0400 536167
Vice ordf. i SLC:s och MTK:s betodlares sockerråd


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab