Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
10.9.2004 / LF
Ge akt på ensilagekvaliteten
- Ta i höst noggrant reda på vad ensilaget innehåller! Kolla näringsvärdet och se till den hygieniska kvaliteten! De uppmaningarna kommer från Jan-Olof Johnsson som fungerar som vallrådgivare inom Österbottens Svenska Lantbrukssällskap.
Råden framför han med den bakgrunden att vädret har stört foderbärgningen hela sommaren.
- Många har blivit tvungna att skörda fodret för sent, betydligt senare än vad de själva skulle ha velat. Därtill har bärgningsförhållandena varit synnerligen ogynnsamma. I och med att fodret har bärgats sent och det har regnat mycket så har materialet vid slåttertidpunkten inte varit det bästa. Risken finns att mängden icke önskvärda bakterier i fodret är större än normalt och det torde synas under den kommande vintern.
- Utöver de normala foderanalyserna kan det i foder som bärgats från översvämmade åkrar finnas orsak att undersöka förekomsten av oönskade bakterier i grovfodret, säger Johnsson. Det kan då handla om salmonella och kolibakterier. Dessa analyser utförs av bland annat livsmedelslaboratorier.
Jan-Olof Johnsson uppmanar jordbrukarna att granska de olika foderpartierna lite mer än vanligt i år.
- Om fodret har en dålig lukt, om rundbalarna har sjunkit ihop eller om ensilaget ser missfärgat ut är det skäl att sända in prov.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab