Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
10.9.2004 / LF
Barn och traktor är en farlig kombination
Lantgården erbjuder många spännande lekplatser för ett barn. Ett barn kan ändå inte avgöra riskerna, och därför är det föräldrarnas uppgift att bedöma sitt barns förmåga och kunskaper rätt så att olyckor kan undvikas.
- Föräldrarnas tro att deras barn är klokare och mera mogna än andra jämnåriga kan bli fatalt för barnet. Föräldrarna övervärderar allmänt barnens kunskaper och förmåga att förstå anvisningar, och dessutom underskattar man de risker som finns inom jordbruket, säger biträdande professor Risto Rautiainen vid universitetet i Iowa. Rautiainen föreläste vid ett internationellt arbetshälsoseminarium som ordnades i Helsingfors i slutet av augusti.
- Tro inte att barnet är en vuxen i miniatyr. Med tanke på säkerheten är barnets fysiska utveckling ett problem i sig, och det är lätt att överskatta barnets krafter. En tonårings krafter kan redan vara långt utvecklade, men den oproportionella kroppen kan förorsaka koordinationssvårigheter som i sin tur leder till en olycka. Små barn å andra sidan ser på världen från en helt annan synvinkel än vuxna.
Enligt Rautiainen krävs framför allt att vuxna övervakar barnen. Barn i förskoleåldern kommer nämligen inte ihåg anvisningar i just längre än tio minuter. Först då barnet når en ålder på 12-14 år börjar hjärnan tänka på en mer abstrakt nivå, och vid 15-18 års ålder kan människan ta emot muntliga anvisningar genom vilka man kan förutse följderna av sitt eget handlande.
- Inom lantbruket i västvärlden är maskinerna den största riskfaktorn. I Österrike sker de flesta dödsolyckorna bland barn i lantbruket så att barnet blir under traktorn, berättar forskaren Johann Spiess. Andra vanliga orsaker är fallande föremål och oskyddade maskindelar.
Spiess förespråkar att de vuxna lär barnen att traktorn är farlig och inget att leka med. Det är klokt att helt undvika att ta med småbarn i traktorn. Vidare är det viktigt att tydligt skilja på lek- och arbetsplats, dit barnen inte har tillträde ensamma.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab