Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
10.9.2004 / LF
Ministeriet inleder utbetalning av LFA- och miljöstöd den 27 september
Jord- och skogsbruksministeriet har avgett en betalningsförordning för miljö- och LFA-stöden, vilket gör att arbetet med att betala ut stöden kan inledas. Nästa vecka börjar ministeriet skicka ut beskeden om vilka stöd och stödsummor jordbrukarna är berättigade till.
Enligt överinspektör Veli-Matti Mukkila vid jord- och skogsbruksministeriet inleds LFA-stödutbetalningarna den 27 september i den mån granskningssituationen tillåter. Samtidigt börjar också miljöstödet betalas ut till större delen av jordbrukarna. Miljöstödet utbetalas i den takt granskningarna förlöper och anslagen räcker till.
Som det ser ut nu finns det dock enligt Mukkila en risk för att pengarna tar slut innan alla jordbrukare fått sina miljöstöd utbetalda. Orsaken är att de pengar som under denna budgetperiod finns reserverade för Finland i den Europeiska utvecklings- och garantifonden kan ta slut innan alla stöd är betalda. Budgetperioden i fonden byter den 15 oktober och först då finns det nya pengar att tillgå.
Samma sak inträffade även i fjol, vilket gjorde att det blev ett uppehåll på några veckor innan de sista jordbrukarna fick sitt miljöstöd. Då pengarna tog slut i fjol fick Finland utnyttja pengar som blev över vid betalningen av miljöstödet i andra EU-länder. Så kommer man troligen att försöka göra även i år om pengarna tar slut.
Det finns ändå en risk för en paus i utbetalningarna, eftersom kommissionen först måste få rapporter från alla medlemsländer om vilka medel som eventuellt blivit över.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab