Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
10.9.2004 / LF
Få nya ändringar att vänta i EU:s lantbrukspolitik hävdar Fischler
- Reformernas tid är snart förbi i den europeiska lantbrukspolitiken. Med undantag för sockerreformen är inga större förändringar att vänta på länge, säger agrarkommissionär Franz Fischler.
Fischler lade fram sina åsikter vid EU-lantbruksministrarnas informella träff under veckoslutet i den holländska badorten Noordwijk. Han konstaterade att den europeiska lantbrukspolitiken har genomgått större och mindre reformer under de senaste tio åren. Nu är det tid att styra in i lugnare farvatten, menade agrarkommissionären.
Förutom sockerreformen återstår bara mindre projekt. Bland annat måste marknadsordningarna för frukt och grönsaker samt vin ännu anpassas.
Sockret blir den nya kommissionens huvudvärk. Fischler medger redan nu, att reformarbetet kommer att fördröjas på vägen. Kommissionen får antagligen vänta en bit in på nästa år med sitt slutgiltiga förslag. Först måste EU avvakta utgången av WTO-klagomålet. Brasilien, Australien och Thailand förde i fjol EU:s sockerstöd till WTO:s skiljedomstol, och ett utslag väntas under höstens lopp.
Om länderna får rätt kan EU tvingas att avstå från sina exportsubventioner för socker. I klagomålet till WTO påtalar de tre länderna att EU:s export av C-socker på världsmarknaden strider mot gällande handelsregler. Enligt Fischler är det sannolikt att EU kommer att överklaga WTO-utslaget.
Brasilien räknar med en seger och hänvisar till ett preliminärt utslag som skulle ge de tre länderna rätt. Fischler vill inte kommentera dokumentet närmare, med hänvisning till att det är konfidentiellt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab