Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
10.9.2004 / LF
EU gav klartecken för odling av genmajs
EU-kommissionen beslöt på onsdagen att ta in 17 genförändrade majssorter i EU:s gemensamma sortlista för odling av jordbruksgrödor. De får odlas i alla EU-länder. Däremot blev det inget beslut om gränsvärden för oavsiktlig inblandning av genförändrat utsäde i konventionellt utsäde.
Det är första gången EU inför genmodifierade sorter i den gemensamma sortlistan. Det handlar om 17 majssorter som ingår i Monsantos majslinje MON 810. Sex av sorterna odlas sedan många år i Frankrike och elva i Spanien. De är från tidigare införda i de två ländernas nationella listor.
I och med överföringen från nationella listor till EU-listan får sorterna för första gången odlas och säljas i hela EU. MON 810-sorterna kommer att omfattas av de krav på märkning och spårning som fastställs i EU:s regelverk.
Samma dag skulle kommissionen också slå fast nya gränsvärden för halten av genförändrat utsäde i konventionellt utsäde. På förslag var ett högsta tröskelvärde på 0,3 procent i majs och raps. Gränsvärdet har länge diskuterats hit och dit, och på onsdagen ajournerades frågan överraskande av kommissionens ordförande Romano Prodi. Anledningen är krav på nya utredningar. Framför allt vill kommissionen studera de ekonomiska följderna för utsädesföretag och odlare.
Troligen kommer frågan att avgöras av den nya EU-kommissionen som tillträder i november. Fram till dess gäller de nationella gränsvärdena för gentekniskt förändrat utsäde. För andra grödor än majs och raps har kommissionen ännu inte lagt fram förslag till tröskelvärden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab