Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
10.9.2004 / NSP
Sockerkampanj

HÄR VÄXER SOCKER –kampanj

 

Sockerbetsodlingen i Finland hotas av EU:s sockerreform. I kommissionens preliminära planer för en reform av sockersektorn inom EU ingår förslaget om att kvoterna skall kunna flyttas mellan länderna. Om det här förslaget förverkligas innebär det sannolikt slutet för sockerproduktionen i Finland.

 

SLC och MTK genomför i september-oktober en regional kampanj på sockerbetsfält längs huvudvägarna. Skyltar med texten ”HÄR VÄXER SOCKER” / ”INHEMSKT SOCKER på NATURLIGT VIS” / ”TÄÄLLÄ KASVAA SOKERIA” har satts upp på sockerbetsodlingar i Nyland (Ingå, Borgå, Tenala) och Åboland (Kimito, Pargas).

 

Med kampanjen vill sockerbetsodlarna upplysa konsumenterna om sockerbetsodlingen i Finland, och även lyfta fram sockerbetans betydelse för landskapsbilden.

 

Finland bör i de fortsatta förhandlingarna om sockerreformen hålla fast vid att vår landskvot förblir oförändrad och att de finländska odlarna p.g.a. vår högre kostnader och lägre skördar kompenseras fullt ut för nedskärningen av sockerpriset inom EU.

 

 

Närmare uppgifter om kampanjen:

 

Thomas Blomqvist (Tenala), tel. 040 5021789

Ordf. i SLC:s och NSP:s sockerbetsutskott

 

Henry Wikholm (Borgå), tel. 0400 715040

Sektoransvarig för sockerbetor inom NSP

 

Cay Blomberg (Kimito), tel. 0400 536167

Viceordf. i SLC:s och MTK:s betodlares sockerråd

 

 

Sockerreformen i korthet

Kommissionens officiella förslag till sockerreform presenterades i somras.

 

I ett nötskal innebär förslaget följande:

 

- En sänkning av det institutionella stödpriset från 632 euro/ton till 421 euro, vilken kommer att genomföras i två steg under tre år.

- En sänkning av minimipriset på sockerbetor från 43,6 euro/ton till 27,4 euro, vilken kommer att genomföras i två steg under tre år.

- Avskaffande av offentliga interventionsåtgärder, som ersätts av en ordning för privat lagring.
- En minskning av EU:s produktionskvot med 2,8 miljoner ton (från 17,4 miljoner ton till 14,6 miljoner ton) under fyra år. A- och B-kvoterna slås ihop.

- En minskning av den subventionerade exporten med 2 miljoner ton (från 2,4 miljoner ton till 0,4 miljoner ton).

- Ett nytt frikopplat stöd till sockerbetsodlare för att delvis (60 %) kompensera för inkomstbortfall.

- Kvoter som kan överföras mellan aktörer i olika medlemsstater.

- Omställningsåtgärder (250 euro/ton) för fabriker som lägger ned verksamheten inom sektorn.

 

 

Oroväckande för betodlarna i Nordeuropa är förslaget att industrin ska få sälja produktionskvoter från ett EU-land till ett annat. Flera EU-länder, bland annat Finland, riskerar en utveckling där sockerproduktionen flyttas till länder där verksamheten är lönsammare, till exempel Tyskland, Storbritannien eller Frankrike.

 

Den nuvarande marknadsordningen för socker löper ut i slutet av juni 2006 men kommissionen vill starta sin reform redan i juni nästa år. En mellanöversyn är inplanerad år 2008, då eventuella justeringar kan företas. Först ska emellertid medlemsländerna ta ställning till förslaget i agrarrådet. Reformen väntas stöta på ett omfattande motstånd i de länder där betodlingen är hotad.

 

Länkar och mer information om sockerreformen hittar du här:

 

Kommissionens meddelande om sockerreformen

MTK:s ställningstagande

Slå in sökordet "socker" på "Sök på SLC"

 

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab