Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
9.9.2004 11:12:23 / Agrolink
Bredare band

Finland börjar äntligen leva upp till sitt rykte som en av de främsta it- och internetnationerna i världen. Enligt kommunikationsministeriet finns det nu nästan 650000 bredbandsanslutningar i hemmen. Av dem var 52000 nya. 

Vi kommer enligt beräkningarna att ha över 800000 hushåll med bredband inom ett halvt år. Lägger man till anslutningarna till företagen kommer vi nära en miljon. Inte så illa för ett land med fem miljoner invånare. 

En så kraftig tillväxt skapar automatiskt konkurrens vilket samtidigt innebär snabbare förbindelser och sänkta priser. Något som vi nu märker i Jakobstadsnedjen där Multi.fi hittills haft monopol på bredbandsuppkopplingar till hushållen. 

Multi.fi kommer att få konkurrens av de stora nationella operatörerna, som Elisa, och har därför svarat på förhand genom att höja hastigheterna till upp till 8 Megabit i sekunden. En produkt som än så länge verkar unik i sitt slag åtminstone då det gäller hushållen. 

När man talar om bredband i Finland, som ovan i kommunikationsministeriets utredning, är det främst fråga om ADSL, det vill säga internetuppkopplingar över det traditionella telefonnätet. Det betyder att de sista metrarna till konsumenten går längs koppartrådar. 

Där erbjuder operatörerna hastigheter mellan 256 Kilobit till 8 Megabit. I framtiden kan man kanske komma upp till 20 Megabit med koppar, men koppartråden har sina begränsningar även om överföringstekniken förbättras. 

Det finns andra alternativ, till exempel överföring via TV-kabel, något som HTV erbjuder i huvudstadsregionen och experiment med trådlöst bredband eller internet över elledningarna. 

Det är klart att kraven på ännu högre hastigheter, där man talar om Giga istället för om Kilo och Mega, ökar i framtiden. 

Det finns teknik för det som en del kallar för ”verkligt bredband”, som till exempel överförs med fiberoptik. Den tekniken fungerar redan mellan operatörerna och mellan företag. Däremot är det en dyr procedur att dra fiber till alla hushåll och företag i Finland. 

Det har förts en debatt också i JT:s spalter som mest handlar om koppar och fiber. En debatt som egentligen utmynnar i att bredband över koppartråd är en absolut nödvändighet just nu medan framtiden på sikt ligger i fibern. Inom en överskådlig, men dock inte omedelbar, framtid byts koppartråden ut. En utveckling som tekniskt är helt i linje med den från modem till ADSL. Den blir bara så mycket dyrare. 

Det verkar som om operatörerna denna gång väntar på ett ökat behov på marknaden. För att de inte skall göra samma misstag som med den tredje generationens mobilnät där man inte riktigt visste vem som ville ha den nya tekniken.

Källa: Jakobstads Tidning


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab