Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
9.9.2004 10:01:34 / Agrolink
Frontplogen introduceras - igen

Frontplogen introducerades i Sverige för ett antal år sedan för att sedan försvinna från marknaden. Men nere på kontinenten, till exempel i Frankrike, kom frontplogen för att stanna. Det ökande antalet traktorer med frontlyft i Sverige öppnar upp möjligheter för en svensk nyintroduktion av frontplogen.

I takt med att allt fler nya traktorer utrustas med hydraulisk frontlyft istället för viktpaket så hoppas bland andra AGCO och Överum att försäljningen av frontredskap ska ta fart. AGCO har introducerat frontplogen Agrolux FMRT och Överum har påbörjat marknadsföringen av frontplogen Xcelsior FX på den svenska marknaden. Kuhn saluförde en frontplog fram tills för ett par år sedan då man bestämde sig för att dra tillbaks den.

Svårt mixa fabrikat
De vanligaste typerna av frontplogar är två- till treskäriga växelplogar som går bra att kombinera med både burna och delburna dragna växelplogar. Det är viktigt att ha samma typ av plogkropp både fram och bak. Därför går det inte att mixa frontplogar och plogar från olika tillverkare hur som helst. Den som tänker använda frontplog och plog av olika fabrikat på samma ekipage måste kolla upp att redskapen går att använda tillsammans med önskat resultat i förväg så att otrevliga överraskningar undviks.

Flexibilitet
Frontplogen innebär en ökad flexibilitet, eftersom det går att bestämma ute på fältet hur många plogskär som behövs för det arbete som ska utföras. Frontplogar ger möjlighet att bättre utnyttja traktorkraften i alla plöjningsmoment. Om marken är våt och tungbearbetad kan frontplogen lyftas upp och fungera som frontvikt till dess marken ger bättre fäste för däcken. När markförhållandena förbättrats kan frontplogen fällas ner och full kapacitet uppnås.

Bekvämlighet
– För den som behöver många plogskär kan det vara bökigt att köra på åkern med flera delburna plogar. Med frontplogar försvinner den problematiken, menar Mikael Gilbertsson på Jordbrukstekniska Institutet (JTI). Ytterligare pluspoäng på bekvämlighetskontot får frontplogen på backig åkermark. Om traktorn inte orkar driva ekipaget i motlut kan frontplogen fällas upp och bara den bakre plogen användas. I medlut fälls frontplogen ner igen och ekipaget återfår full plöjningskapacitet.

Bra viktfördelning
En frontplog i kombination med en bakre växelplog ger en bättre viktfördelning jämfört med delburna plogar med lika många skär.
– En jämnare viktfördelning på traktorn verkar medföra att traktorns dragkraft bättre tas tillvara. I praktiska försök på en relativt lättarbetad vårplöjningsjord uppnåddes en hastighet på 8-9 km/h för ett ekipage med tre skär fram och fem skär bak samt en 190-hästars traktor, säger Ingemar Svensson på Överum.

Viss kritik
Frontplogar är inte optimala att använda på små oregelbundna fält eftersom traktorn blir något svårare att dirigera. En kritik som framförts mot frontplogar är att de kan få traktorn att dra iväg när fältet styvnar. Detta gör att föraren hela tiden måste vara uppmärksam på vart ekipaget är på väg, vilket en del förare kan uppleva som jobbigt.
– Problemet med svårstyrda frontplogar är löst tack vare en skivrist på bakre plogens bakre plogkropp. Skivristen ger ett jämnare spår för frontplogens fronthjul vilket avsevärt förbättrar styrförmågan, säger Ingemar Svensson på Överum.

Grégoire Besson PRY 7
Grégoire Bessons frontplog PRY 7 har funnits att köpa i Sverige sedan 1997. PRY 7 går att få med två, tre eller fyra skär. I grund och botten är PRY 7 en bakvänd standardplog med en meter mellan plogkropparna som anpassats för frontmontering. Utrustningen för PRY 7 är densamma som för motsvarande plogar som hängs på i bak. Automatisk linjeringscylinder är standard och det går att välja mellan skiv- eller knivrist. En tre-skärig Grégoire-Besson PRY 7 med frontstödhjul kostar 123.300 SEK.

Agrolux FMRT
Agrolux FMRT är en frontmonterad växelplog med två eller tre skär. Både den två- och treskäriga varianten av Agrolux FMRT har hydraulisk stenutlösning och inställbar tiltbredd. Tiltbredden går att ställa in till 14, 16 eller 18 tum, beroende på vad som passar bäst för stunden. Vid körning ligger Agrolux FMRT utanför traktorn med undantag av den sista plogkroppen som plöjer fåran som traktorn går i.

Lätt att ställa in
Fronthjulet går i förra dragets slutfåra och styr både arbetsdjup och den första tiltans bredd. Agrolux FMRT har ett inställningssystem kallat "easy-set" som ska göra plogen enklare att ställa in. På varje plogkropp finns en individuell hydraulisk stenutlösning vilken gör att endast den eller de plogkroppar som stöter emot ett hinder lyfts upp. Agrolux FMRT är inte prissatt ännu.

Överum Xcelsior FX
Inte heller Överums Xcelsior FX-serie är prissatt för den svenska marknaden. Xcelsior FX-serien omfattar två- och treskäriga växelplogar med hydraulisk stenutlösning. Tiltbredden går att ställa in till 14, 16 eller 18 tum. Under plöjning arbetar Xcelsior FX utanför traktorns yttermått. Fronthjulet styr frontplogen i både sidled och djupled och styr därmed både arbetsdjup och den första tiltans bredd.
– Under utvecklingen av Xcelsior gjordes en hel del justeringar. Nu tycker vi att vi lyckats få Xcelsior att fungera väl i olika jordtyper, och gjort den så pass användarvänlig att traktorföraren inte blir uttröttad i onödan, avslutar Ingemar Svensson på Överum.

Källa: Agriprim


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab