Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
3.9.2004 / LF
Första skörden av genpotatis i Finland
De första genmodifierade potatisarna som odlats under fältförhållanden i Finland togs tidigare i veckan upp på ett fält någonstans i Jockis. Det är frågan om första årets fältförsök i ett projekt som Boreal växtförädling driver för att få fram en ny potatissort med hjälp av genteknik.
Enligt Eero Nissilä som är chef för Boreals bioteknologiska avdelning är målet för projektet att få fram en tidig stärkelsepotatis med en stärkelsehalt på drygt 20 procent. Normalt ligger halten runt 16-17 procent i vanliga stärkelsepotatisar.
Den nya sorten är ännu långt från färdig. Om förädlingsförsöken går som planerat så hoppas Nissilä på att Boreal har en färdig produkt som kan släppas ut på marknaden omkring år 2010. Om den genmodifierade stärkelsepotatisen hittar en marknad så kommer den färdiga stärkelsen till största delen att bli råvara för pappersindustrin.
Just nu är inga andra försök med GMO-växter på gång i Finland. Däremot håller myndigheterna som bäst på med att utarbeta regelverk för hur konventionella växter och genmodifierade växter i framtiden skall kunna odlas nära varandra.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab