Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
3.9.2004 / LF
Sniglarna blir allt fler och kan förorsaka stora skador
Sniglar och snäckor har blivit ett allt större bekymmer i odlingar och trädgårdar på senare tid. Den här sommaren har förekomsten varit synnerligen riklig på många håll. Det finns flera orsaker till att de blir allt allmännare, bland annat lyckad övervintring, för dem lämplig väderlek och nya odlingsmetoder. De spanska skogssniglarna som även brukar kallas mördarsniglar finns än så länge främst i de södra delarna av Finland.
Den ökande förekomsten av sniglar och snäckor håller på och ställer till med problem också för yrkesodlare. För frilandsodlarna i Österbotten är det främst brun och grå åkersnigel och lundsnäckan som ställer till med skada.
Att plöja åkrarna på hösten är ett sätt att begränsa snigelförekomsten.
- Plöjning biter effektivt på sniglarna. Då dör cirka 80 procent av sniglarna. Moderna odlingsmetoder där man använder kultivering, direktsådd, skyddszoner, undervegetation och växttäcken är i och för sig helt bra. Men de gynnar den här sortens skadedjur. De erbjuder både skydd och tillräckligt med fukt, säger forskaren Bengt Lindqvist från MTT, Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi i Jockis.
Sniglarna är mycket svåra att bekämpa eftersom de godkända bekämpningsmedlen är få. Bengt Lindqvist hoppas att ett järnfosfatpreparatet skall bli godkänt till nästa sommar.
- Vi har gjort försök med det preparatet i snigelbekämpningssyfte och det ser lovande ut. Därtill har jag testat att använda nematoder, men problemet med dem är att de är så dyra.
Sedan tre år tillbaka pågår forskning i huruvida ett björkextraktpreparat kan lämpa sig för att hålla sniglar på avstånd. Charcoal Finland, ett företag i Alavieska som tillverkar grillkol, får björkextrakt som en biprodukt i tillverkningsprocessen. Företaget har tillsvidare inte rätt att sälja det för bekämpningsändamål, men nästa sommar skall Lindqvist testa preparatet och se om det kan stoppa invasionen av sniglar.
Odlare har i sommar hört av sig till ÖSL:s trädgårdskonsulent Matias Rönnqvist med anledning av den rikliga snigelförekomsten.
- Sniglarna har verkligen funnits i stora mängder och de har uppträtt på skiften där de inte funnits tidigare. Jag har gett dem rådet att använda Mesurol som är det enda godkända bekämpningspreparatet. Efter regn har odlarna varit tvungna att upprepa behandlingen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab