Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
3.9.2004 / LF
Åtta jordbrukare om dagen lägger av
Under de tre senaste åren har antalet sysselsatta inom jordbruket minskat med knappa fem procent. I genomsnitt har 2.800 personer slutat arbeta inom jordbruket varje år. I genomsnitt har nästan 8 personer övergått från jordbruket till andra branscher eller helt utanför arbetslivet varje dag.
Det framgår av förhandsuppgifter om jordbrukets arbetskraft, som Jord- och skogsbruksministeriets informationscentral Tike gett ut.
För närvarande sysselsätter jordbruket direkt 170.000 personer. För tre år sedan var den motsvarande siffran 179.000 personer. I siffrorna ingår både de som arbetar på heltid och de som arbetar på deltid inom jordbruket.
Antalet sysselsatta inom jordbruket har minskat litet långsammare än antalet gårdar. För närvarande är antalet jordbruksbefolkning och varaktigt anställda på gårdarna i medeltal 2,31, medan siffran var 2,24 för tre år sedan.
Användningen av arbetskraft utanför odlarfamiljen har klart ökat, men den utomstående arbetskraftens andel av jordbruksarbetare är ännu relativt liten. Till exempel antalet varaktigt anställda ökade med 19 procent jämfört med situationen tre år tidigare, men deras andel av alla jordbruksarbetare var ändå bara 3 procent.
Samtidigt som antalet gårdar och jordbruksarbetare har minskat, har gårdarnas genomsnittliga areal ökat med nästan tre hektar, och på mjölkgårdar har antalet kor ökat med två.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab