Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 18.4.2024
 Grattis Valdemar och Volmar
3.9.2004 / LF
EU grundar expertgrupp för livsmedelskedjan
EU grundar en ny expertgrupp som ska stöda kommissionen inför viktiga avgöranden på området livsmedelssäkerhet. Till medlemmar utses experter som representerar hela livsmedelskedjan - konsumenter, livsmedelsindustrin, detaljhandel och jordbrukare. Det nya EU-organet får uteslutande en rådgivande funktion.
Enligt kommissionen får den nya arbetsgruppen 45 medlemmar som ska stöda kommissionen inför viktiga avgöranden inom livsmedelspolitiken för att hjälpa EU-myndigheterna att garantera livsmedelssäkerhet från gård till bord.
Arbetsgruppen kommer att hålla sitt första sammanträde i slutet av detta år, och därefter möts man två gånger om året. Gruppen kan också sammankallas till extra möten om kommissionen anser det nödvändigt.
- Mer debatt och dialog med experter ska hjälpa kommissionen att fatta bättre beslut om livsmedelssäkerhet i framtiden, säger den ansvarige komissionären David Byrne.
Den nya arbetsgruppen ersätter fem nuvarande rådgivningsorgan, bland annat den rådgivande livsmedelskommittén samt ad-hoc-grupperna för veterinärfrågor, växtskydd och djurskydd. Arbetsgruppen ska inte förväxlas med den ständiga kommitté för livsmedelskedja och djurhälsa som stöder kommissionen i beredningen av juridiska föreskrifter.
Kommissionen uppmanar nu organisationer som fyller kraven och som vill delta i arbetet att meddela sitt intresse. Kommissionen väljer sedan ut de organisationer som bäst fyller kriterierna.
Framledes vill EU-kommissionen dessutom öppna ett rådgivningsforum för livsmedelssäkerhet på internet. Sidorna ska vara öppna för alla europeiska organisationer som är verksamma inom sektorn.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab