Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
2.9.2004 09:57:02 / Agrolink
Lantgårdarna använder själva nästan hälften av spannmålsskörden

Enligt Tikes (Jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral) statistik använde gårdarna cirka 45 % av förra årets spannmålsskörd på den egna gården före början av juni. Resten av skörden såldes av gårdarna. Visserligen återkommer en del av skörden till gårdarna, närmast som djurfoder.

En del av den spannmål som används under året är alltid av föregående års skörd, ty i gårdarnas lager finns det ännu i början av juni en mängd som motsvarar cirka 1/4 av den sammanlagda spannmålsskörden.

Gårdarna säljer cirka 90 % av det vete och den råg som de producerar. Från gårdarna såldes cirka 578 miljoner kilo vete och cirka 66 miljoner kilo råg. Största delen av det vete och den råg som förbrukas på gårdarna används som utsäde. Dess andel är 8 - 10 % av skörden. Resten av veteskörden används närmast som djurfoder.

Av sädesslagen produceras det mest korn och havre vilka utgör även största delen av den spannmål som förbrukas på gårdarna. Av förra årets korn- och havreskörd på cirka 3 miljarder kilo använde gårdarna över hälften. Av det korn och den havre som gårdarna säljer kommer en del tillbaka till gårdarna som köpt foder.

I början av juni fanns det cirka en miljard kilo spannmål i gårdarnas lager. Spannmålsmängden minskar till sitt minimum före den nya skörden.

YTTERLIGARE INFORMATION
Forskare Anneli Partala tfn (09) 5765 2376 , e-post anneli.partala@mmm.fi


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab