Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
2.9.2004 09:56:42 / Agrolink
Spannmålsskörden på 4 miljarder kilo hotas av regnen

Den preliminära skördeuppskattningen för år 2004 per 20.8.

Enligt den preliminära skördeuppskattningen från Tike (Jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral) väntar på Finlands åkrar 4 miljarder kilo säd på tröskning. För närvarande kastas en skugga över skördeutsikterna av de regn som har gjort en del av åkrarna så mjuka att de inte bär maskinerna. Regnen har även försämrat spannmålens kvalitet.

Kvaliteten och kvantiteten på spannmålen avgörs slutligen av väderleksförhållandena under den innevarande skördeperioden. På enskilda odlares åkrar är missväxten tyvärr redan ett faktum.

Regnen hotar skörden
Enligt den preliminära skördeuppskattningen kan den totala skördemängden eventuellt överstiga 4 miljarder kilo denna höst. Den innevarande tröskningsperioden störs emellertid av regnen som gör att skördemaskinerna inte kommer till åkrarna så snabbt som man skulle önska. Till jordbrukarnas förargelse försvagar regnen även skördens kvalitet. Skördens kvalitet och kvantitet kommer att påverkas av vädret under de närmaste veckorna.

Odlingen av vete har ökat - en rekordskörd är att vänta
Idag växer det vete på en 23 % större areal än förra året. Om tröskningen av den skördemogna säden lyckas, kan totalskörden överstiga 800 miljoner kilo. Det skulle vara vår största veteskörd genom tiderna. För närvarande väntas en medelgod hektarskörd för vetet. Rågskörden torde förbli under 80 miljoner kilo även i år.

Över 3 miljarder kilo korn och havre
Enligt prognosen är det möjligt att tröska upp till 1,8 miljarder kilo korn och 1,2 miljarder kilo havre. Hektarskörden väntas bli medelgod för de båda sädesslagen.

Kvalitetsproblem med potatisen
På grund av väderleksförhållandena blev växtbestånden utsatta för potatisbladmögel och regnen dränkte en del av potatislanden. Ändå verkar det finnas cirka 7 % mera potatis än förra året, dvs. 660 miljoner kilo. För sockerbetan väntas för närvarande en medelgod skörd. Ökningen i rypsarealen kan öka rypsskörden till över 110 miljoner kilo. De regniga skördeförhållandena har försämrat även hö- och ensilageskördens kvalitet.

Hur bra skördeprognosen uppfylls beror på de närmaste veckornas väder. Om det blir en regnfri period på ett par veckor kommer prognosens skördemängder sannolikt att uppnås. Ihållande regn skulle däremot omintetgöra skördeprognosen. Det är i synnerhet skördens kvalitet som nu är i händerna på vädrets makter.  

Den preliminära skördeuppskattningen
Skördeuppskattningen baserar sig på de uppskattningar som ProAgria Landsbygdcentralernas och Forskningscentralens för jordbruk och livsmedelsekonomi sakkunniga har gett om situationen i sina områden den 20 augusti. De kommunspecifika uppskattningarna baserar sig på ungefärliga observationer och lokal sakkunskap. Odlingsväxternas skördearealer baserar sig på de uppgifter som odlarna uppgivit i sina stödansökningar. Den slutgiltiga skördeberäkningen, som baserar sig på de uppgifter som odlarna uppgivit, publiceras i slutet av november.  

YTTERLIGARE INFORMATION
Forskare Anneli Partala tfn (09) 5765 2376 , e-post anneli.partala@mmm.fi
Överaktuarie Kaija Eskelinen tfn (09) 5765 2363 , e-post kaija.eskelinen@mmm.fi 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab