Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
2.9.2004 09:57:23 / Agrolink
Nya resultat om jordbrukets strukturförändring:

DAGLIGEN ÖVERGÅR 8 PERSONER FRÅN JORDBRUKET NÅGON ANNANSTANS

I alla EU-länder utförs en statistisk undersökning om jordbrukets struktur med 2 - 3 års mellanrum. I Finland utförs undersökningen av Tike, Jord- och skogsbruksministeriets informationscentral. Av det material som insamlats i fjol publiceras nu förhandsuppgifter om jordbrukets arbetskraft.

För närvarande sysselsätter jordbruket direkt 170000 personer. För tre år sedan var den motsvarande siffran 179000 personer. I siffrorna ingår både de som arbetar på heltid och de som arbetar på deltid inom jordbruket. Under de tre senaste åren har antalet sysselsatta inom jordbruket minskat med knappa fem procent. I genomsnitt har 2800 personer slutat arbeta inom jordbruket varje år. Numeriskt har nästan 8 personer övergått från jordbruket till andra branscher eller helt utanför arbetslivet varje dag.

Antalet sysselsatta inom jordbruket har minskat litet långsammare än antalet gårdar. För närvarande är antalet jordbruksbefolkning och varaktigt anställda på gårdarna i medeltal 2,31, medan  siffran var 2,24 för tre år sedan. 

Användningen av arbetskraft utanför odlarfamiljen har klart ökat, men den utomstående arbetskraftens andel av jordbruksarbetare är ännu relativt liten. Till exempel antalet varaktigt anställda ökade med 19 % jämfört med situationen tre år tidigare, men deras andel av alla jordbruksarbetare var ändå bara 3 %.

Mest har antalet jordbruksarbetare minskat på familjeodlingar. Däremot sysselsätter jordbrukssammanslutningar och gårdar i aktiebolagsform mera än tidigare, ty deras antal och gårdsstorlek har blivit större. De utgör emellertid endast knappt 7 % av alla gårdar.

Samtidigt som antalet gårdar och jordbruksarbetare har minskat, har gårdarnas genomsnittliga areal ökat med nästan tre hektar, och på mjölkgårdar har antalet kor ökat med två. År för år har produktionens tyngdpunkt förflyttats på större gårdar. På grund av strukturförändringen sköts den allt större arealen och det allt större husdjursantalet med färre arbetare än tidigare.

I Finland undersöks arbetskraftsanvändningen inom jordbruket förutom av Tike även av Statistikcentralen. Enligt Statistikcentralen sysselsatte jordbruket ca 99000 personer år 2003. Uppgifterna om jordbrukets sysselsättningskapacitet i Tikes undersökning om jordbrukets struktur och i Statistikcentralens arbetskraftsundersökning är inte jämförbara, därför att i Statistikcentralens siffror ingår bara personer som huvudsakligen arbetar inom jordbruket.

Däremot mäter undersökningen om jordbrukets struktur även de personers arbete som har jordbruk som bisyssla. I arbetskraftsundersökningens siffror har inkluderats förutom jordbruket även de som arbetar inom vilt- och fiskerihushållningen, medan i undersökningen om jordbrukets struktur har tagits med endast personer som utför produktionsrelaterade arbeten på en lantgård eller ett trädgårdsföretag.

PUBLIKATION

Den tryckta publikationen Eurojyvä kommer ut i slutet av år 2004.

YTTERLIGARE UPPGIFTER

Forskare Esa Katajamäki, tfn 5765 2237, e-post esa.katajamaki@mmm.fi, Rami Rauhala, tfn (09) 5765 2378, e-post rami.rauhala@mmm.fi  och Irene Mustalahti, tfn 5765 2340, e-post irene.mustalahti@mmm.fi .


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab