Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
27.8.2004 / LF
Åländska äppel ruttnar efter hagelstorm
Den värsta hagelstormen i mannaminne kan ha förstört över 100 hektar eller uppskattningsvis 70 procent av årets äppelskörd.
- Jag brukar inte vilja tala om katastrof, men det här är jämförbart med översvämningsskadorna i Oravais och Vörå, tycker Ålands Producentförbunds VD Henry Lindström.
Det var på söndagskvällen den 23 augusti som två våldsamma hagelskurar med bara tre timmars mellanrum drog över norra Finström och även delar av grannkommunerna Geta och Saltvik.
Äppelodlaren Jörgen Mattsson i Tjudö hörde till dem som uppenbarligen drabbades allra hårdast. Han beräknar att 15 av hans totalt 16 hektar äpplen förstördes.
- Efter den andra hagelskuren låg planen framför huset täckt av ett fyra centimeter tjockt vitt lager och ännu på måndagsmorgonen var marken vit. De största hagelkornen var nästan som pingisbollar, berättar Mattsson.
Även kinakål och isbergssallad fick svåra skador.
Redan på tisdagen gjorde norra Ålands lantbrukssekreterare Lena Roos-Clemes och landskapsregeringens växtskyddsinspektör Annika Hollsten en första uppskattning av hagelskadornas storlek.
- Det var en deprimerande syn. Äppelskörden på de ställen som vi inspekterade var så gott som totalförstörd. Något enstaka äpple på ett träd kunde ha klarat sig, men frågan är ju om det alls finns någon lönsamhet i att plocka äpplena och sortera ut det som klarat sig, säger Roos-Clemes.
Nu har äppelodlare väldigt huvudbry med årets skörd.
- Många äpplen har träffats av 40-50 hagel och det finns exempel på upp till 100 träffar på ett enda äpple! Där ett hageltorn träffat äpplet blir det mörka fläckar och äpplet börjar ruttna under skalet. Sådana äpplen går inte att skicka ut till handeln och ingen uppköpare tar heller emot dem, säger Jörgen Mattsson.
Å andra sidan kan man inte heller bara lämna kvar äpplena på träden och låta dem småningom falla till marken. Då riskerar man sjukdomar i odlingarna, utebliven blomning nästa år och dessutom besök av både rådjur och älg, som orsakar svåra skador.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab