Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
27.8.2004 / LF
SLC vill ha skadersättning för potatisen
De kraftiga regnen i Vörå och Oravais tisdagen den tredje augusti ledde till mycket stora skördeskador. Speciellt svårt har potatisodlingarna drabbats.
SLC:s styrelse behandlade vid sitt möte senaste vecka de skördeskador som uppstått. Styrelsen tog del av en skrivelse från potatisutskottet vid Österbotten svenska producentförbund där man lyfte fram skadornas omfattning. SLC förutsätter att skördeskadedelegationen verkar för att tillräckliga anslag upptas i statsbudgeten så att de gårdsvisa skadorna kan ersättas enligt samma principer som under tidigare år.
Men i år förekommer dock regioner som drabbats exceptionellt hårt av nederbörden vilken förorsakat stora översvämningar på växande grödor. SLC:s styrelse anser att skadorna inom de regioner som drabbats värst är av sådan omfattning att skördeskadelagens möjligheter att bevilja allmänna ersättningar uppfylls.
SLC:s styrelse frågar sig att om inte årets översvämningsskador ger möjlighet till allmänna ersättningar så hur skall en sådan skördeskada i så fall se ut?
Potatisutskottet vid ÖSP konstaterade i sin skrivelse bland annat att många potatisodlare är specialiserade på potatis och får största delen av inkomsterna från den vara som säljs. Enskilda odlare kommer därför att drabbas av stora ekonomiska förluster.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab