Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
27.8.2004 / LF
God rapsskörd sänker priserna
Oljeväxtodlare i hela Europa gläder sig över goda skördar. Men glädjen förmörkas av sjunkande priser. Den starka euron bromsar dessutom EU-exporten.
I Mellaneuropa är skörden redan bärgad, och resultatet överträffar på många håll alla förväntningar. I Tyskland väntade man i juni en rapsskörd på 4,5 miljoner ton, men i dag närmar sig de faktiska siffrorna redan fem miljoner ton.
Också andra betydande oljeväxtländer som Frankrike, Polen och Danmark har lyckats bra med både odling och tröskning. De officiella franska prognoserna utgår från en rapsskörd på 3,7 miljoner ton, cirka 400.000 ton över fjolårsnivån. De polska odlarna räknar med en ökning på 40 procent, till 1,1 miljoner ton.
Totalt kan rapsskörden i EU-25 bli omkring 14 miljoner ton, uppskattar den tyska marknadscentralen ZMP. Det vore nästan en fjärdedel mer än år 2003. Men det är inte bara i EU som rapsen har vuxit bra. I hela världen har skörden lyckats över förväntningarna.
Det tyska handelshuset A.C. Toepfer uppskattade redan i juli det totala utbudet till 42,8 miljoner ton, eller tolv procent mer än senaste år. Men siffran beaktar inte de aktuella EU-siffrorna, lika litet som de nyaste prognoserna från Kanada. Där torde skördenivån stiga betydligt kraftigare än man hittills har trott.
I både Tyskland och Frankrike har rapspriset sjunkit stadigt i augusti. Vid sidan av det stora utbudet spelar enligt ZMP dessutom en förhållandevis svag sojamarknad en viktig roll. Börsen i Chicago noterade i början av augusti ett femton procent lägre pris än fyra veckor tidigare. Med 180 euro per ton sjönk priset på sojaböna till sin lägsta nivå på tio månader.
Utslagsgivande för prisutvecklingen torde vara goda växtförhållanden i Nordamerika där en riklig skörd på drygt 78 miljoner ton väntas. Dessutom utvidgas odlingen i Sydamerika. Brasilien har utvidgat odlingsarealen från 21 till 23 miljoner hektar på ett år och förväntar dessutom en rekordskörd. Också i Argentina väntas skörden bli god.
En annan viktig faktor för prisutvecklingen för raps är dock efterfrågan. Det amerikanska lantbruksministeriet USDA uppskattar att den globala konsumtionen av raps- och sojaoljor ska stiga till 44,5 miljoner ton under säsongen 2004/2005. Det motsvarar en ökning med cirka sju procent på ett år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab