Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
27.8.2004 / LF
Syngenta och Advanta blir storkoncern i utsäde
EU-kommissionen har givit den schweiziska bioteknikkoncernen Syngenta tillstånd att köpa den holländska utsädesproducenten Advanta. För att inte bli för stor på den europeiska utsädesmarknaden måste Syngenta emellertid först sälja ut Advantas europeiska verksamhet. Köpare är det amerikanska investmentbolaget Fox Paine.
Lösningen ger Syngenta möjlighet att ta över Advantas aktiviteter inom den nordamerikanska soja- och majssektorn utan att konkurrenssituationen i EU förändras.
Enligt kommissionens undersökningar hotades konkurrensen på vissa delmarknader av inskränkningar genom fusionen. I fara var särskilt utsädesmarknaden för sockerbetor i Belgien, Finland, Frankrike, Nederländerna, Portugal, Spanien, Österrike och Italien.
EU-kommissionen utesluter emellertid risken för marknadsdominans, då samtliga inblandade företag måste konkurrera med andra stora aktörer. Resultatet är att kommissionen till slut beviljade sitt tillstånd enligt de nya ritningarna. Det amerikanska justitieministeriet måste ännu godkänna köpet.
Syngenta betalar 239 miljoner euro för Advantas majs- och sojaverksamheter i Nordamerika. Den årliga omsättningen inom sektorerna uppgår till 135 miljoner euro.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab