Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
27.8.2004 / LF
Fransk minister lovar minimipris för tomater
De franska grönsaks- och fruktodlarna är förtvivlade. Överutbud och billiga importprodukter pressar priset på grönsaker och handelskedjorna säljer ut tomater, nektariner, päron och vattenmeloner till vrakpriser. Nu har landets ekonomiminister lovat att införa minimipriser för frukt och grönsaker om inga andra medel hjälper.
Ekonomiminister Nicolaus Sarkozy lyckades övertala handelskedjorna att frivilligt betala ett pris som åtminstone motsvarar produktionskostnaderna då man köper in sina produkter. Men resultatet blev att tomaterna förblev osålda i lagren. I stället ökade importen av billiga tomater från Holland och Belgien.
Sarkozy har hotat att införa lagstadgade minimipriser om kedjorna inte håller sitt löfte. Men ekonomiministerns kritiker anser att han utövar populism för att samla röster till nästa val. Minimipriser strider inte bara mot marknadsekonomins principer, de strider också mot EU:s regler.
Ekonomiministern förefaller inte att skygga för en strid med Bryssel. Sarkozy hänvisar till att branschen har hamnat i en sällsynt svår kris som motiverar undantagsåtgärder. Enligt ministern förtjänar odlarna en rättvis lön för sitt arbete.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab