Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
27.8.2004 / LF
Större BSE-risk i USA och Kanada
EU:s livsmedelsmyndighet Efsa har skärpt BSE-riskklasserna för USA, Kanada och Norge. Justeringen baseras på data som har samlats in mellan 1980 och 2003. För Norges del är beslutet emellertid mest en formalitet.
Efsa har granskat den geografiska BSE-klassificeringen för sex länder utanför EU samt Sverige. För Sveriges del konstaterade livsmedelsmyndigheten att säkerheten är tillräcklig för att låta landet stanna kvar i riskklass 2 - extremt liten risk, men BSE kan inte uteslutas.
Norge flyttades från klass 1 (mycket osannolik BSE-förekomst) till klass 2. Som anledning uppges att kraven på dokumentation av importerade riskprodukter har höjts.
USA och Kanada flyttas från klass 2 till klass 3 (sannolik förekomst av BSE hos ett litet antal djur). Anledningen är BSE-fallen i de två länderna senaste år. Sydafrika och Mexiko placerades i klass 3 och Australien i klass 1.
Till riskklassen 1 hör bland annat Argentina, Australien, Nya Zeeland, Brasilien, Chile, Uruguay och Paraguay. I klass 2 har Sverige och Norge sällskap av Indien, Columbia, Mauritius, Pakistan, Nigeria och Kenya.
Finland hör till riskklass 3 tillsammans med de flesta andra EU-länder utom Sverige. Storbritannien och Portugal hör till klass 4 (BSE bekräftad på hög nivå).

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab