Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
26.8.2004 15:52:01 / Agrolink
Skyddszonen mot Newcastlesjuka upphävd, kontrollen fortsätter

Skyddszonen som upprättades till följd av fallet av Newcastlesjuka som konstaterades i Satakunda i slutet av juli har upphävts den 25 augusti. Området som tidigare ingick i skyddszonen utgör nu en del av kontrollzonen. Om nya fall inte konstateras, kan kontrollzonen upphävas den 2 september 2004.

Skyddszonen och kontrollzonen upprättades runt kalkongården där smittan konstaterades genast efter att sjukdomen fastställdes den 20 juli 2004. Skyddszonen sträckte sig tre kilometer runt den smittade gården och kontrollzonen tio kilometer runt gården. Inom skyddszonen fick fjäderfä och avelsägg transporteras bara i vissa specialfall. Även inom kontrollzonen är transport av fjäderfä och avelsägg tillåten endast med tillstånd av länsveterinären.

Enligt Europeiska unionens regler kan en skyddszon upphävas tidigast 21 dygn efter att den smittade gården tömts och desinficerats en första gång. Den första desinficeringen slutfördes den 3 augusti 2004. Kontrollzonen kan upphävas tidigast 30 dygn efter att den smittade gården tömts och desinficerats en första gång.

Inom skyddszonen fanns utöver den smittade gården en fjäderfägård och inom kontrollzonen finns nio fjäderfägårdar. Forskningsanstalten för veterinärmedicin och livsmedel har undersökt dessa gårdar för eventuell smitta av Newcastlesjuka och alla resultat har varit negativa. Dessutom har 22 andra fjäderfägårdar inom samma område undersökts. Också dessa resultat var negativa.

Närmare information lämnas av:
veterinäröverinspektör Kajsa Hakulin,
jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 160 52433


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab