Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
25.8.2004 14:53:17 / Agrolink
Tomatkrig i EU-25

Priskrig bland europeiska tomatodlare leder till rekordbilliga tomater för konsumenterna och stora förluster för producenterna. Polens EU-medlemskap anges som en bidragande faktor till tomatöverskottet.

- Vi säljer till grossisterna för fem kronor kilot trots att våra produktionskostnader är på det dubbla, säger Mats Olofsson på Vikentomater i Skåne till Dagens Nyheter.
Enligt DN köper PrisXtra i Stockholm holländska tomaterna för fyra kronor kilot från grossist.

I hela EU är det överproduktion av tomater. Sedan Polen kom med i EU har det blivit en ketchupeffekt där billiga tomater flödat in.

- Holland har haft en överproduktion på tomater, de har byggt ut och när dollarkursen är som den är skeppar de ut tomater över Europa till låga priser. Och det säger sig ju självt att om man i Holland odlar för två kronor kilot går det inte att odla för fem kronor kilot här, säger Esbjörn Gustavsson som odlar tomater i Bjärshult till Östran.

De franska tomatodlarna försökte den 17 augusti tvinga handlarna att köpa för ett minimipris på 0,85 euro kilot (7:69 kronor). Resultat blev dock att tomaterna låg osålda i lager och importen steg. Redan två dagar efteråt tvingades de franska odlarna ge upp försöket, enligt tidningen Le Monde.

Studenten Micael Wiclander i butiken i Stockholm säger till DN att han tänker göra en sallad med fetaost och olivolja av sina femkronors-tomater. Han tycker att svenska tomatodlare får anpassa sig till lagen om utbud och efterfrågan.

Källa: Agriprim


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab