Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
20.8.2004 / LF
Inga stora ändringar vid budgetrian
Finslipningen av regeringens budgetproposition gick även i år med samma snabba takt som man blivit van med under de senaste åren. Slutarbetet gjordes på en dag och budgetpropositionen presenterades på onsdag kväll.
De största meningsskiljaktigheterna mellan producentorganisationerna och jord- och skogsbruksministeriet om budgetförslaget gällde medlen för det nationella stödet. Både SLC och MTK har påpekat att budgetmedlen för nästa år inte kommer att räcka till för att till fullo utnyttja den nationella tilläggsdelen till LFA-stödet. Mer pengar blev inte anslagna i budgetpropositionen, regeringen kommer däremot att återkomma till frågan senare i höst.
Regeringen gjorde en skrivning i budgettexten där man hänvisar till att statsrådet tidigare förbundit sig att bibehålla stödförhållandena mellan olika regioner och produktionsinriktningar och att hitta finansiering för stöden. I propositionstexten konstateras vidare att man kommer att återkomma till frågan då EU-kommissionen notifierat Finlands förslag om tillämpningen av LFA-stödet.
En annan av de frågor som behandlades i budgetrian var miljöstödet. Frågan gäller främst om de miljöstödsförbindelser som går ut nu vid årsskiftet skall kunna förlängas med två år, eller om ett nytt femårigt miljöstödsprogram skall tas i bruk.
Det blev inget slutligt beslut om miljöstödet vid förhandlingarna, också den frågan blir att vänta på ett officiellt svar från kommissionen. Enligt jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (cent.) fick man redan i somras ett förhandsbesked om att Finland kan förlänga de nuvarande miljöstödsförbindelserna med två år. Om det slutliga beslutet från kommissionen ger möjligheter till detta kommer man enligt Korkeaoja i så fall också att hålla kvar miljöstödet på nuvarande nivå och med samma villkor i två år till.
Ministern misstänker ändå att det kan uppstå problem om man förlänger miljöstödsförbindelserna med de nuvarande villkoren. Problemet gäller de kompletterande villkoren som hör samman med reformen av CAP-stödet. De kompletterande villkoren skall tas i bruk redan nästa år och kan köra ihop sig med miljöstödsvillkoren.
Om det inte är praktiskt möjligt att förlänga miljöstödet med de nuvarande villkoren så kommer ett nytt femårigt miljöstödsprogram istället att tas i bruk.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab