Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
20.8.2004 / LF
SLC vill säkra medlen till nordliga stödet
SLC skickade före budgetrian en skrivelse till jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja med ett yrkande på en förhöjning av medlen som i budgeten reserveras till det nationella stödet.
SLC har enligt egna beräkningar kommit fram till att anslaget för det nationella nordliga stödet till jordbruket har budgeterats i underkant. I skrivelsen påminner SLC om att producentorganisationerna och jord- och skogsbruksministeriet på våren kom överens om att stödpolitiken bör vara rättvis såväl mellan olika produktionsinriktningar som mellan olika regioner.
SLC menar att tillämpningen av det förhöjda LFA-stödet som tas i bruk nästa år kommer att snedvrida förhållandena mellan AB- och C-området om inga åtgärder vidtas. Det beror på att det förhöjda LFA-stödet blir lägre per hektar på C-området än på AB-området. I förhandlingarna på våren var man överens om att detta bör kompenseras genom det nationella nordliga stödet.
SLC yrkar därför i sin skrivelse på att jord- och skogsbruksministeriet i budgetrian kräver ett förhöjt anslag om 20 miljoner euro till det nordliga stödet så att inte frågan blir att ligga i väntan på riksdagsbehandlingen eller på en eventuell inkomstpolitisk uppgörelse.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab