Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
20.8.2004 / LF
Omfattande skador på potatisodlingar i Österbotten
Skadorna på potatisfälten Nykarleby, Vörå och Oravais blev omfattande efter det åskväder med synnerligen stora regnmängder som drog över området i början av augusti. På den finska sidan finns det också en hel del odlingar i Härmä och Voltti som har drabbats av större översvämningar med liknande skadeomfattningar.
Det här konstaterar ÖSL:s Jan-Erik Back. En del av odlingen som är högre beläget på åkrarna kan se rätt bra ut, medan resten är väldigt utsatt.
- Det kom mycket vatten vid en tidpunkt när det var vått från förr. Fälten var redan vattenmättade. Ställvis ser blasten ännu rätt grön ut, men där den har bleknat kan man räkna med att potatisen har ruttnat.
- Skadeprocenten varierar mellan 99 procent och 50 procent av potatisarealen på de gårdar som drabbats riktigt ordentligt. Det finns också en del som har en något mindre skadeandel, men många har nog över hälften av arealen skadad.
På tisdagen vågade Jan-Erik inte uttala sig om hur stora arealer det rör sig om totalt.
- Hittills har de flesta anmälningar om skördeskador lämnats in i Nykarleby. På måndagen hade där inkommit över 20 anmälningar och man väntade sig närmare 15 till. I Vörå och Oravais hade man fått in cirka fem anmälningar vardera. Anmälningar droppar in hela tiden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab