Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 18.4.2024
 Grattis Valdemar och Volmar
20.8.2004 / LF
Blåsigt kring ny agrarkommissionär
Danmarks förra lamtbruksminister Mariann Fischer Boel har som väntat tilldelats agrarposten i den nya kommissionen. Posten är tung men också blåsig, har Fischer Boel redan fått erfara. Kritiker ifrågasätter hennes lämplighet att administrera lantbruksstöd då familjen bedriver ett lantbruk som lyfter stödpengar från EU.
Familjens 330 hektar stora gods Østergaard är årligen berättigat till cirka 60.000 euro i EU-stöd. Kritikerna anser att det kan uppstå intressekonflikter mellan Fischer Boels uppgifter som agrarkommmissionär och hennes ställning som jordbrukare och mottagare av lantbruksstöd.
Enligt Fischer Boel att det är hennes man som bedriver godset. Gården får stöd på korrekta grunder och hon ser själv inget motsatsförhållande i saken - under åren som dansk lantbruksminister upplevdes familjens gård inte som något problem.
Enligt lagstiftningen får en medlem av kommissionen inte bedriva någon annan form av yrkesutövning, varken avlönad eller oavlönad. Kommissionens jurister har undersökt om en intressekonflikt föreligger. En första granskning tyder på att så inte är fallet men EU-parlamentet kan ännu vara av annan åsikt.
I slutet av september ska den 25-hövdade kommissionen ännu godkännas av Europaparlamentet. Arbetet upptas den första november.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab