Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
19.8.2004 08:44:34 / Agrolink
Ukrainas grisimport tredubblas under 2004

Den ukrainska grisproduktionen har minskat drastiskt under 2004 och kommer trots omfattande investeringar stanna på en relativt låg nivå även under 2005. Vidareexporten av utländskt griskött från Ukraina till Ryssland under tvivelaktiga former fortsätter.

Grispopulationen väntas växa under senare delen av 2004 tack vare billigare foder men det tar förmodligen mer än ett år innan populationen når 2003 års nivå. Hittills har höga priser på foder-spannmål minskat antalet slaktsvin i de industriella anläggningarna med 33 procent.
Ukrainas spannmålsmarknad och spannmålshantering är fortfarande ineffektiva. Den goda skörden 2004 beräknas dock sänka priset på foderspannmål under världsmarknadspriset.

Ny teknik ändrar produktionsstruktur
Stora danska, polska och ukrainska investeringar i industriella slaktsvinsanläggningar från sovjettiden, med produktionskapa-citeter på 40 000 slaktsvin i medeltal, väntas förändra produk-tionsstrukturen.

Dessa moderna industrianläggningar importerar vanligtvis grisar för att få renrasig avkomma och använder även modern, västerländsk utfodringsteknologi.

Återintåg för amerikanskt griskött
Grisimporten väntas tredubblas under 2004 men planar förmodligen ut under 2005 då den inhemska produktionen stabiliserar sig. För första gången på många år har amerikanskt griskött hittat till den ukrainska marknaden och tagit en trettioprocentig marknadsandel.

Utvecklingen har skett trots den ukrainska veterinärmyndighetens motstånd och frånvaron av framförhandlade bilaterala hälsogaran-tier. Det är troligt att de partier av smugglat griskött som finns på den ukrainska marknaden härstammar från Polen eller USA.

Omfattande fusk med importerat griskött
Nästan en tredjedel av allt griskött som importeras till Ukraina hamnar slutligen i Ryssland. Ukrainska företag har börjat ägna sig åt vidareexport av griskött sedan Ryssland införde landsspecifika importkvoter för kött.

I vissa fall ersätter amerikanskt och polskt griskött ukrainskt griskött på hemmamarknaden, medan det ukrainska grisköttet exporteras till Ryssland. I många fall packas och märks dock amerikanskt och polskt griskött om i Ukraina för försäljning till Ryssland.

De ryska myndigheterna har klagat över denna utveckling men hittills har inga åtgärder vidtagits av de ukrainska myndigheterna för att stoppa fusket.

Källa: Agriprim


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab