Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
13.8.2004 / LF
Beredningen av nästa års stöd i gång
Beredningen av höstens lantbrukspolitiska frågor har åter kört igång efter semestrarna. Nu börjar beredarna titta på är nästa års nationella stödpaket och tillämpningen av det förhöjda LFA-stödet. Det förhöjda LFA-stödet börjar tillämpas i början av nästa år. Finlands förslag till hur stödet skall betalas lämnades in till kommissionen för notifikation tidigare i somras. Tage Ginström, SLC:s representant i beredningsgruppen, uppskattar att det ännu räcker ett par månader innan det slutliga beskedet om stödet kommer från kommissionen.
När det gäller beredningen av de nationella stöden gäller det nu att bedöma om de kalkyler om produktionens omfattning som man tidigare gjort stämmer med verkligheten. För flera produkter finns ett maximitak för hur stora produktionsmängder som kan få stöd. Om maximitaken överskrids blir för beredningen att avgöra hur detta skall beaktas vid stödutbetalningarna.
- Av de preliminära uppskattningarna av odlingsarealerna vet vi redan att veteodlingen kraftigt överstiger den areal vi kalkylerade med, berättar Ginström.
En annan fråga som stödberedningen snart också måste ta ställning till är hur utbetalningen av det nordliga stödet för mjölk skall göras. Vi har haft ett övergångsskede där man kunnat jämna ut över- och underskridningar av mjölkvoten mellan de olika regionerna i landet, men den möjligheten försvinner. Nu räknas istället C-området, där det finns överproduktion på mjölk, som en region och A-B området som en region mellan vilka man inte kan göra några kvotutjämningar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab