Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
13.8.2004 / LF
Fjäderfäkött större än svinkött om tio år
Runt om i världen äter man allt mera kött. Samtidigt håller köttkonsumtionen på att förskjutas från svin- och nötkött till fjäderfäkött. Enligt Stefan Tangerman, chef för livsmedels- och jordbruksfrågor i OECD, kommer konsumtionen av fjäderfä i de industrialiserade OECD-länderna att överstiga svinköttskonsumtionen om tio år.
Tangerman talade vid den internationella köttkongressen ICoMST som hölls i Helsingfors denna vecka.
Bakom trenden med ökad konsumtion av fjäderfäkött finns konsumenternas uppfattning om att de vill äta hälsosamt. Vitt kött från fjäderfä uppfattas som hälsosammare än både svinkött och nötkött. En annan orsak till att svinköttet får ge vika för fjäderfäkött är religion. Varken muslimer eller judar äter svinkött.
När det gäller framtiden för det finländska jordbruket anser Tangerman att man inom jordbrukspolitiken borde satsa på två frågor. Dels borde man se till att det finländska jordbruket också i framtiden satsar på sådana kvalitetsprodukter som uppskattas av de inhemska konsumenterna. Dels borde man satsa mera på att stöda sådana åtgärder som strävar till att bevara landskapsbilden och utveckla landsbygden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab