Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
13.8.2004 / LF
SLC: Fortsatta ersättningar för rådjursskador
Jord- och skogsbruksministeriet har kommit med ett förslag om att ändra jaktlagen vad gäller jakten av rådjur. SLC har tagit del av förslaget, och noterar med tillfredsställelse att ministeriet insett problemen med den snabbt ökande rådjursstammen.
I sitt utlåtande konstaterar SLC att producenterna stöder sådana åtgärder som gör det möjligt att kraftigare än nu styra rådjursstammen. SLC anser ändå att ministeriet går rätt långt i sitt förslag att slopa kravet på jaktlicens och skjutprov. Ministeriet föreslår vidare att skador som rådjur förorsakar jordbruket, trädgårdsnäringen, skogsbruket och trafiken inte längre ersätts av de medel som samlas in i form av licensavgifter. Det sistnämnda kan inte omfattas av SLC.
I SLC:s utlåtande konstateras att rådjuren förorsakar stora skador inom jordbruket, särskilt specialodlingarna inom trädgårdssektorn är illa utsatta. Eftersom specialodlingarna på en enskild gård ofta utgör en betydande del av jordbrukarens inkomster kan SLC inte acceptera att de som drabbas av skador förorsakade av rådjur skulle stå utanför skadeersättningssystemet. SLC uppmanar därför jord- och skogsbruksministeriet att utforma ett system för ersättning av rådjursskador. Samtidigt bör man även utreda på vilket sätt man kan stöda förebyggande åtgärder, exempelvis uppförande av stängsel.
Om ersättningsfrågan inte kan lösas på ett tillfredsställande sätt bör rådjursjakten utvecklas inom ramen för nuvarande licenssystem. Man kunde bland annat se över administrationen, kriterierna för beviljande av licens, sänka licensavgiften och minska på den areal som förutsätts för avskjutning, föreslår SLC.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab