Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
13.8.2004 / LF
ÖSP:s sockerbetsutskott kräver full kompensation
Österbottens svenska producentförbunds sockerbetsutskott har bekantat sig med EU-kommissionens förslag till sockerreform. Utskottet konstaterar att den finländska sockerbetsodlingens sysselsättande effekt är stor. Sockerbetsodlingen sysselsätter anställda vid två fabriker, transportfirmor, maskintillverkare och andra till produktionen kopplade grenar. Antalet sockerbetsodlare som berörs av beslutet i svenska Österbotten är cirka sjuttio stycken.
Sockerbetsodlingen i Österbotten hör till världens nordligaste och därför har förslaget till sockerreform stora konsekvenser för odlingen i Österbotten, påpekar sockerbetsutskottet. De österbottniska odlarna har jämfört med övriga EU små skördar och långa transportsträckor till fabriken. För att bibehålla en lönsamhet och intresse för produktionen bör prissänkningar av sockerpriset och nedskärningar av sockerkvoterna kompenseras fullt ut.
Utskottet anser att principen som är godkänd av två EU-toppmöten, i vilken det sägs att jordbruksproduktionen skall fortgå i alla delar av EU, inte beaktas i reformförslaget.
Utskottet kräver att statsmakten och förhandlare aktivt arbetar för att trygga den inhemska produktionen av socker. Detta kan endast uppnås genom att bibehålla landskvoten oförändrad och kompensera sockerprisnedskärningarna fullt ut.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab