Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
13.8.2004 / LF
Svårt att uppskatta skörde- och översvämningsskadorna
Då vattnet äntligen börjar sjunka undan efter senaste veckas skyfall blir det möjligt att göra en bedömning av skadorna i Österbotten och Nyland. De mest omfattande skadorna har uppkommit i byggnader som översvämmats, men även stora åkerarealer har legat under vatten.
Största delen av odlingsarealen i Vörå-Oravais är spannmål och vall, men mest skada verkar specialodlingarna såsom potatis och sockerbeta ha tagit. I Jeppotrakten räknar man med att två tredjedelar av potatisen ruttnat bort. Hur omfattande skadorna sist och slutligen blir, är ännu svårt att avgöra.
Förutom skador på själva grödan har en hel del rundbalar flutit iväg med vattnet, speciellt i Kimo-trakten. De färdiga balarna täcks inte av skördeskadeersättningen, utan ersätts av systemet för översvämningsskador. Till det ersättningssystemet hör, förutom skador på byggnader, också skador på vägar, broar, trädbestånd och lösöre. Alla kan lämna in ansökan om ersättning för översvämningsskador. Man behöver inte vara jordbrukare, utan ersättning kan betalas bland annat till privatpersoner, fastighetsbolag och pälsfarmer i bolagsform.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab