Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
11.8.2004 13:54:07 / Agrolink
Korkeaoja efterlyser lugn och ro för växtgenexperiment

Jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (c) efterlyser lugn och ro för fältexperimenten med genändrade växter.

Korkeaoja använder samma argument för de här experimenten som för pälsfarmning, det vill säga att det är fråga om laglig verksamhet som skall kunna bedrivas utan särskilda skyddsarrangemang.

- En rättsstat måste kunna trygga en ostörd fortsättning av laglig verksamhet, sade Korkeaoja vid en information i Helsingfors på onsdagen.

I Finland pågår för närvarande två fältexperiment med genändrade växter. I det ena fallet rör det sig om odling av stärkelsepotatis, där stärkelsehalten har höjts med tillhjälp av genteknik, och i det andra fallet undersöker man genändrade björkars ämnesomsättning.

Björkexperimentet utsattes för vandalism i juni. Hundratals genändrade björkar på Skogsforskningsinstitutets forskningsstations åker i Punkaharju bröts av, och värdet av skadorna beräknas vara åtminstone 100 000 euro.

Överinspektör Tuula Peuhu på jord- och skogsbruksministeriet sade vid samma information att några nya fältexperiment av det här slaget inte är i sikte under den närmaste tiden. Hon sade också att fallet med de skadade björkarna är det första i sitt slag och så färskt att man inte särskilt mycket hunnit dryfta vad som borde göras i fråga om säkerhetsarrangemang.

Peuhu försäkrade också att de båda fältexperimenten har föregåtts av en noggrann riskutvärdering och effektiv riskhantering.

- Ett av fältexperimentens syften är att under mycket kontrollerade förhållanden utreda hur genändrade organismer påverkar miljön. Vi får ingen kunskap om miljöriskerna om vi inte för ut de här organismerna från laboratorierna och växthusen, sade Peuhu.

Korkeaoja menade för sin del att man också i Finland är betjänt av växtförädling som sker med tillhjälp av genteknik, eftersom förhållandena för växtodling är ogynnsammare här än annorstädes.

Det förbud som rått i EU sedan år 1998 mot användning av genändrade produkter håller enligt Peuhu på att upplösas. Majs som har genändrats så att den står emot skadeinsekter har godkänts som livsmedel i EU, och andra produkter väntar på att bli antagna, sade Peuhu.

Källa: FNB


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab