Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
10.8.2004 14:52:35 / Agrolink
Skador på bostadshus för 4 miljoner euro

- Utgångspunkten är att alla får ersättning enligt vad de är berättigade till, sade miljöminister Jan-Erik Enestam i går när han stod på en av de förstärkta broarna över Kimo å. Situationen är exceptionell, lade han till.

ORAVAIS
Jan-Erik Enestam hade sällskap av kommundirektör Kjell Heir och Pertti Sevola, direktör för Västra Finlands miljöcentral.
Tillsammans gjorde de ett snabbt överslag: Säg att bostadshusen i genomsnitt fått skador för 50 000 euro. Skadorna på ett av de värst drabbade egnahemshusen beräknas redan nu till omkring 100 000 euro. Ta genomsnittet gånger 40-60 hushåll i Oravais och 40 hushåll i Vörå. Gängse ersättningsgrad är högst 80 procent, så räkningen för förra veckans översvämningar kan bli upp till 4 miljoner euro.

Därtill kommer skador på jordbruksanläggningar, broar och enskilda vägar.
Staten har reserverat 841 000 euro för ersättningar av skador vållade av exceptionella översvämningar. Summan är helt klart otillräcklig och en tilläggsbudget behövs.
Kommer dessa pengar att finnas i en tilläggsbudget?
En bedömning av behovet skall göras på basis av skadorna, säger Jan-Erik Enestam. Utgångspunkter är att alla får ersättningar enligt vad de är berättigade till.
Jan-Erik Enestam och andra finansminister Ulla-Maj Wideroos deltog i går i informationer om skadeersättningar både i Oravais och Vörå. I centrumskolan i Oravais hade inemot åttio personer samlats för att få höra hur de skall gå vidare.
- Kimo by har nog inte sovit på en vecka, sade en deltagare. Det här har varit en stor psykisk chock.

Tilläggsbudget krävs
Mötet inleddes av Ulla-Maj Wideroos som konstaterade att de pengar som staten har reserverat inte räcker till. För ytterligare pengar krävs en tilläggsbudget. Hon sade att regeringen återkommer till den saken när man vet mera om skadornas omfattning.

- Nu gäller det för er att lämna in skadeanmälan inom trettio dagar från det att skadan uppstod, sade hon till deltagarna. Anmälan görs till kommunen, som har lovat ställa upp med extra folk.
- Ersättningar kan man få i slutet av året eller början av nästa år, sade hon.
Jaakko Sierla, tjänsteman vid jord- och skogsbruksministeriet, konstaterade att det behövs mer pengar om skadorna skall kunna ersättas till gängse nivå.

Sällsynt olycka
Pertti Sevola från Västra Finlands miljöcentral påminde om att översvämningarna inte är någons "fel". Meteorologiska institutet har uppskattat att liknande regnmängder på ett koncentrerat område inträffar högst en gång per hundra år. Kaj Suomela från TE-centralen kom med de praktiska råden:
Skriv ner allt ni ser och kommer ihåg, fotografera, dokumentera! Då blir det enklare att göra bedömningar och fatta beslut.

Det viktigaste är att få sin anmälan inlämnad och diarieförd, betonade han. Sedan går det alltid att komplettera; man behöver inte ha överblick av allt från första början.
- Kommunen hjälper med pappren, lovade han.
Detsamma lovade Kjell Heir när han stod på bron över Kimo ån tillsammans med Jan-Erik Enestam och Pertti Sevola:
- Vi har två personer på landsbygdskansliet, sade han. Vi kan ta folk från andra kanslier och vi har också beredskap att kalla in eventuella andra. Vi räknar med att blankettarbetet skall komma i gång denna vecka. Flaskhalsen blir sedan värderingen av skadorna. Den måste skötas av byggnadsinspektionen.
Det föranleder de tre att göra en teoretisk snabbgenomgång av skadorna. Kostnaderna stannar på tre, fyra miljoner euro. Enbart för bostadshus.

Källa: Maj-Britt Höglund, Hbl

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab