Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
10.8.2004 14:53:12 / Agrolink
"Använd datorn mera i skolan"

Det finns tillräckligt med tekniskt kunnande när det gäller användningen av datorer i skolan. Nu måste man ta i bruk de pedagogiska möjligheterna i datoranvändningen.

Liisa Ilomäki som är forskare på psykologiska institutionen vid Helsingfors universitet anser att både forskarna och beslutsfattarna glömt bort de möjligheter som datorerna har i undervisningen och koncentrerat sig för mycket på frågor om datortäthet och ekonomiska resurser för datanäten.
- Det finns elitskolor som systematiskt använt datorer i femton år, men skillnaderna i hur datorn används i undervisningen är fortfarande stora både mellan och inom skolorna.

Enligt Ilomäki är det främst äldre lärare som är skeptiska till datorernas användningsmöjligheter.
- Lärarna använder både internet och textbehandlingsprogram själva, men är försiktigare i att utnyttja dem i undervisningen, vilket är förvånande.
Numera har 90 procent av barnfamiljerna datorer hemma och eleverna har lärt sig använda dem mycket mångsidigare än lärarna.

- Man kan tänka sig att det är invandrarfamiljer och familjer i socioekonomiska trångmål som hör till dem som inte har dator hemma. För att eleverna från de här hemmen inte skall falla av kärran borde skolan se till att alla får en chans.
- Pojkar kan fortfarande mera än flickor i allmänhet, men flickorna kommer starkt. De använder mycket e-post och gör egna hemsidor, säger hon.

Men även om eleverna är väldigt duktiga på att surfa och suga ner spel och musik finns det glapp i deras kunskaper om hur datorn bäst används som arbetsredskap.
- Det finns för lite övningsprogram och lärarnas fantasi när det gäller användningen är onödigt begränsad.
Liisa Ilomäki anser att användningen av datorer i skolan kunde stödja hela arbetsgemenskapen.
- Dessutom kunde det hjälpa till att öppna skolan utåt. Lärarna kunde samarbeta i olika nätverk och skaffa inspiration och idéer via nätet.

Källa: Tua Ranninen, Hbl


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab